Политичким партијама: Уздржите се од униформи!

Београд, 31.03.2016. – Није битно да ли се у видео спотовима политичких партија користе глумци или прави полицијски службеници обучени у униформе полиције, важна је и битна визуелна порука коју носи полицијска униформа.

Грађани униформу полиције, оносно полицију најчешће доживљавају као орган државне силе и репресије а не као орган који се бори против корупције и криминала и који је у служби грађана.

Против корупције и криминала у Министарству унутрашњих послова, односно у полицији боре се они који носе цивилна одела а то су припадници криминалистичке полиције.

Синдикат полиције Слога труди се да се слика полиције у јавности промени на боље. Не сумњамо да Министарство унутрашњих послова и министар Небојша Стефановић чине све што најбоље умеју и знају како би полицију приближили грађанима и учврстили везе полиције у заједници. Свима нама је циљ да грађани полицајце поистовете са онима који помажу заједници и грађанима а силу користе само у ретким случајевима у складу са законом.

Сматрамо да униформа запослених у свим државним органима ипак представља државу и државни орган који је користи те би најбоље било да се униформисани државни службеници као што су полиција, војска, ватрогасци, судство, здравство и други не користе у пропагандне сврхе политичких партија.

Међутим, ако се политичке партије не могу сусздржати од намере да у предизборним активностима својатају и користе државне и полицијске службенике у униформама, требало би им омогућити да под истим условима користе униформе а услугу плате по тарифи која је утврђена подзаконским актима.

Председник синдиката
Драган Жебељан

Оставите одговор