Директору полиције: Како су оцењивани радници?

policajacБеоград, 11.04.2016. – Председник синдиката упутио је допис в.д. директору полиције у коме је затражио информације у вези оцењивања запослених у Дирекцији полиције.

Допис преносимо у целости:

“Поштовани,

Начелник регионалног центра према Хрватској, Управе граничне полиције, главни полицијски саветник Миле Јандрић у свом акту 03/8/15/4 број 07-723/16 Ц:552302/16 од 15.04.2016.године између осталог наводи неке информације које су овом синдикату од посебног интереса.

Господин Јандрић у поменутом акту наводи да је командир СГП Моровић, Никола Здјелар морао знати «да је рок за достављање приговора на годишњу оцену осам (8) дана од дана када је оцена саопштена запосленом, у складу са чланом 37. став 2. Уредбе о оцењивању државних службеника».

Према информацијама са којима располажемо, оцењивање радника у МУП извршено је на обрасцу бр.1 које је прописано Уредбом о начелима за унутрашње уређење Министарства унутрашњих послова. Да је Уредба о начелима за унутрашње уређење Министарства унутрашњих послова “Службени гласник РС”, бр. 8/2006, 14/2009. остала је на правној снази сходно члану 255. Закона о полицији („Сл. гласник РС“, бр.6/2016), како је законодавац предвидео, до доношења прописа којим се стављају ван снаге. И ако се Уредба позива на чланове 90. тачка 5. Устава Републике Србије, члана 22, члана 23. став 1. и члана 129. Закона о полицији (“Службени гласник РС”, број 101/05) који није у примени.

Закон о државним службеницима (у даљем тексту ЗДС) (“Сл. гласник РС”, бр. 79/2005, 81/2005 – испр., 83/2005 – испр., 64/2007, 67/2007 – испр., 116/2008, 104/2009 и 99/2014) (у дањем тексту ЗДС) јесте матични закон у области радних односа за државне службенике и у свему што Законом о полицији као посебним законом није другачије уређено, супсидијарно се примењују одредбе Закона о државним службеницима.

У поступку оцењивања полицијских службеника, уколико се у УГП примењује Закон о раду и  Уредба о оцењивању државних службеника, на шта се позива господин Јандрић, руководилац организационе јединице је дужан да донесе решење као управни акт – сходно одредби члана 84. став 2. Закона о државним службеницма (‘’оцену одређује руководилац решењем’’), при чему то решење мора бити образложено, односно, мора садржати све разлоге о одлучним чињеницама и доказима на основу којих је поступајући старешина донео мериторну одлуку о конкретној годишњој оцени рада.

Дакле, ако је оцењивање рада у УГП извршено на прописаном обрасцу бр.1 како регулише Уредба о начелима за унутрашње уређење Министарства унутрашњих послова и Закон о полицији, господин Јандрић не може комбиновати Уредбу о оцењивању државних службеника која је проистекла из Закона о државним службеницима и сходно томе евентуално дисциплински процесуирати командира Николу Здјелара због уочених пропуста, који неспорно јесу настали.

Имајући у виду све изречено, молимо Вас да овом синдикату, у законском року доставите следеће информације:

  1. Који правни прописи (законски и подзаконски) су примењивани у Дирекцији полиције и Управи граничне полиције када је вршено оцењивање запослених за 2015. годину?
  2. Да ли је УГП примењивала различите правне прописе од остатка организационих јединица у Министарству унутрашњих послова?
  3. Ако је УГП приликом оцењивања радника доследно поступала према Уредби о оцењивању државних службеника, дакле према Закону о државним службеницима, да ли је испоштован законски оквир за оцењивање и доставу решења о оцењивању?

Став синдиката полиције Слога је да је послодавац за оцењивање рада запослених требао да примени Закон о државним службеницима и Уредбу о оцењивању државних службеника, а оцену доставио сходно Закону о управном поступку као управни акт.

С поштовањем,

председник синдиката
Драган Жебељан”

 Odgovor-Jandric-SSP

Оставите одговор