Инструктивна акта под кључ – Строго поверљива на радни сто

Београд, 25.01.2024. – Веровали или не, неки руководиоци Сектора за ванредне ситуације, Управе за цивилну заштиту и управљање ризиком од запослених крију јавна подзаконска акта која се односе на рад запослених.

Трагом вести да је в.д. Помоћник министра – Начелник сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић донео инструктивна акта која се односе на рад Одељења за заштиту од експлозивних остатака рата и чланове Специјалистичког тима за заштиту од неексплодираних убојних средстава, затражили смо доставу истих.

У допису је наведено:

Поштовани,

У својству представника синдиката и у своје лично као запослени име обраћам Вам се захтевом ради доставе подзаконских аката-упутстава који се односе на рад Одељења за заштиту од ЕОР и поступања Тимова за НУС који су донети у 2023.години.

У неформалном разговору запослени у Одељењу за заштиту од ЕОР сазнали су да је донет или су донети некакви подзаконски акти-упутства који се односе на рад Одељења за заштиту од ЕОР и Тимова за НУС која запосленима нису дата на увид.

Имајући у виду да чланови овог синдиката који обављају послове заштите од ЕОР нису од стране руководиоца упознати са подзаконским актима који су донети а односе на њихов рад или рад организационе јединице, потребно је овом синдикату (члан 6 Закона о раду) исте неодложно доставити ради упознавања и поступања.

Описом посла прописана је обавеза извршиоца у Одељењу за заштиту од ЕОР да спроводе и прате примену законских и подзаконских прописа, интерних обавезујућих аката и стратешких докумената из делокруга рада у циљу давања предлога за организационо и нормативно унапређење из делокруга рада. Као и да су запослени у обавези да усвајају нове принципе, методе и технике које треба да примењују у раду, као и припреме података неопходних за израду нацрта и предлога прописа и општих аката и др. што није могуће уколико запослени нису упознати са прописима.

Истичемо да је практично немогуће продуктивно радити или поступати у складу са описом посла ако надлежни руководилац организационе јединице извршиоце у рангу инспектора на укључује или селективно укључује у изради законских и подзаконских аката и њихово професионално мишљење не уважава. Односно ако запослене не обавештава о чињеницама које се односе на рад – не доставља подзаконска акта односно интерна упутства за рад.

Са свим изнетим потребно је да овом синдикату доставите тражена акта како би смо запослене упознали са садржином истих с обзиром да нису упознати од стране надлежног руководиоца.

Ћутање управе:

Предметни допис послат је 07.12.2023.године али на њега није одговорено у року од 30 дана па сагласно закону сматра се да је захтев синдиката одбијен, ћутањем управе.

Зашто се подзаконска акта доносе ако не да би се запослени упознали са њима?

Очигледно да руководиоци из Управе за цивилну заштиту и управљање ризиком или руководиоци из Одељења за заштиту од ЕОР сматрају да није неопходно да се подзаконска акта доставе запосленима и овом синдикату. Ако је тако, зашто се онда доносе?

Информација од јавног значаја

Да би дошли до тражених информација није нам преостало ништа друго него да исте затражимо као информације од јавног значаја што смо и учинили посебним захтевом у којем смо затражили следеће:

  • Која подзаконска акта су донета од 2020. до 2024.године која се односе на рад Специјалистичких тимова за НУС и рад некадашњег Одељења за НСУ садашњег Одељења за заштиту од експлозивних остатака рата. (доставити назив прописа, датум доношења и заводни број акта, као садржај подзаконског акт уколико није јавно објављен).
  • Доставити образложене предлоге надлежног руководиоца организационе јединице за доношење нових подзаконских аката- упутстава или измену претходно донетих;
  • Уколико су акта означена степеном тајности доставити одлуку;
  • Уколико су јавно објављена доставити информацију где су подзаконска акта јавно објављена;
  • Уколико постоје писана изјашњења руководиоца зашто Чланови специјалистичког тима за НУС или запослени распоређени на пословима заштите од ЕОР нису упознати са садржајем подзаконских аката, доставити такво изјашњење.
  • Доставити информацију чија је обавеза и ко је дужан, и на који начин запослене обавештава о подзаконским актима као и на који начин се доказује да је запослене обавестио.

Како је у МУП постала устаљена пракса да се информације крију од запослених и синдиката, верујемо да ће се до тражених аката доћи на тежи начин, по устаљеној пракси.

Пракса је следећа

Овлашћено лице МУП ће обавестити овај синдикат да из “оравданих” разлога не могу да поступе у законском року од 15 дана па ће продужити рок на 40 дана. Затим ће донети одбијајуће решење без печата орган. Синдикат ће уложити жалбу, и на решење жалбе чекаћемо 60 дана. Решење по жалби ће бити у корист Синдиката и затим ћемо чекати доставу тражених информација. Уколико МУП и даље буде ћутао тражићемо да се донесе решење о извршењу. Након решења о извршењу МУП ће плаћати казне све док не испуни законску обавезу и не достави тражене информације.

Тако функционише правни систем у МУП и у Србији. Па ко дуже издржи…

Руководиоци без санкције

Ако се питате шта ће се десити са тим руководиоцима који крију подзаконска акта од запослених ево и одговора: Неће се десити ништа! Без њих се не може! Они су заштићени својом функцијом и чиновима. Што већи чин, мања одговорност! На крају коме ће се веровати, ако не њима?

Како рече на једном састанку један државни секретар: “Па нису руководиоци криминалци да им се не верује…” Истина нису, можда су само лажови! Или смо ми лажови? Лакше је ипак да смо ми лажови. Кола се увек сломе на најнижој категорији радника. Пуковнике нико не дира, они могу само да напредују, они су недодирљиви. Али не они недодирљиви из индијске касте. Ови су наши. Небеско недодирљиви!

Строго поверљиво на изволте док се инструкције крију!

Занимљиво је да су руководиоцима јавна инструктивна акта битнија и од документа Кабинета министра са ознаком тајности “строго поверљиво”. Они таква документа копирају и несметано држе на радним столовима… На увид свима, па и чистачицама из спољних фирми… Мада, ко смо ми да утврђујемо која су акта мање или више битна.

Руководиоци по природи посла знају најбоље!

Ко зна, можда на крају ти недодирљиви руководиоци буду тврдили да запослени нису хтели да приме инструктивна акта на упознавање… Ко зна, људска машта, лаж или глупост немају граница…

Ваш Синдикат полиције Слога