Жалбена комисија Владе подлегла притисцима МУП?

Београд, 24.01.2024. – У периоду од 01 јуна до 26. децембра 2023. године Жалбена комисија Владе Републике Србије запримила је укупно 432 жалби жалиоца полицијских службеника и државних службеника који су запослени у Министарству унутрашњих послова. Жалбе су се односиле на распоређивање по новом Правилнику о унутрашњем уређену и систематизацији радних места у МУП.

Од 432 жалби жалиоца само невероватних 22 жалби је усвојено, 20 је решено на други начин док је 382 жалби одбијено!

Трагом вести да је МУП вршио невероватан притисак да Жалбена комисија Владе Републике Србије одбија жалбе запослених у МУП који су подносили жалбе незадовољни решењима о распоређивању (полицијски и државни службеници) уз помоћ Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја обратили смо се Жалбеној комисији ради доставе тражених информација.

У нашем захтеву тражили смо да се одвоје информације које се односе на полицијске и државне службенике, али смо добили збирне заједничеке податке. С обзиром да нисмо добили оно што смо тражили поднећемо жалбу Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту податакао личности.

Према информацијама са којима располажемо МУП је уложио велики напор како би чланови Жалбене  комисије Владе доносили веома чудне одлуке, а све у корист МУП. Зашто, зато што МУП нема пара за плаћање казни и пенала што је и министар Братислав Гашић својевремено истакао.

Према неким информацијама до којих смо дошли председнику Жалбене комисије Владе господину Веселину Лекићу су неки од чланова породице запослени у МУП. Да ли је то довољно добар разлог да се на њега врши притисак и да ли је у сукобу интереса пресудите сами.

Ако информација није тачна, било би добро да је МУП или господин Веселин Лекић демантује. 

Анализирајући разне старије одлуке – решења жалбене комисије које су донета након разних пресуда Уравног суда, Жалбена комисија је радила професионално и законски, сада по истој правној ствари указујући на исте пропусте МУП код доношења решења о распоређивању, у истим правним стварима Жалбена комисија Владе има дијаметрално супротно мишљење па такве жалбе одбија.

Ни једна жалба коју је Синдикат полиције Слога поднео није усвојена!

Према информацијама са којима располажемо многи адвокати не могу да наплате своје услуге, не шаљу претмете на извршења против МУП јер добијају суптилна пријатељска упозорења да не шаљу велики број извршења на наплату. Пара нема! 

Иако се у Србији примењује Европско право које се разликује од англосаксонског права, ипак би судска пракса требала да се поштује, ако ништа друго, професионалци не би требали да газе по својим ранијим одлукама.

Kаква су то 22 решења и какве су то усвојене жалбе анализираћемо у наредном периоду.

Ваш Синдикат полције Слога