Не треба изузимати историјске чињенице

Београд, 26.01.2024. – Синдикат полиције Слога сматра да фотографија параде Српске државне страже на Теразијама из 1942. године која је објављена на календару МУП за 2024.годину не представља пропагирање и величање политике Милана Недића.

Без обзира на идеологију и ставове свих нас, историјске чињенице се не могу прекрајати игнорисањем да су постојале. Сама фотографија на календару не пропагира Недићеву политику већ приказује изглед јединице и униформе која се носила у једном историјском периоду, што је и био циљ. 

Министарство унутрашњих послова огласило 26.01.2024.године саопштењем у коме наводи:

Министарство унутрашњих послова, у години у којој се обележава 220 година од Првог српског устанка и 220 година полиције у Србији, урадило је историјски календар са идејом да се кроз њега у различитим сегментима, кроз различите историјске епохе, представи развоји изглед српске полиције, без обзира на идеолошки концепт и улогу коју је полиција имала у појединим временима.

У складу са тим, приказан је и строј припадника Српске граничне страже и ешалон бициклиста Српске државне страже Управе града Београда, који илуструју изглед српске полиције у времену Другог светског рата, односно немачке окупације Србије 1941-1944.

Жандармерија и полиција обновљене су 1941. године на захтев немачких окупационих власти од стране Савета комесара, који су у том тренутку представљали српску цивилну власт у окупираној Србији, а не од стране генерала Милана Недића.

Јединице српске полиције и Жандармерије фебруара 1942. преименоване су у Српску државну стражу и биле су подређене немачким полицијским органима у окупираној Србији.

Ове две формације представљају део историјског развоја српске полиције и као такве, фотографије су уврштене у календар Министарства унутрашњих послова, да би илустровале изглед српске полиције за време немачке окупације.

Слободна европа објавила је чланак под насловом “Фотографије формација Милана Недића промовишу полицију Србије” у којем наводи:

Квислиншка формација Српска државна стража, која је деловала на простору Србије током нацистичке окупације, нашла се на промотивном календару Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије за 2024. годину.

Календар, који је конципиран под мотом “220 година Првог српског устанка, 220 година полиције у Србији”, доноси бројне фотографије и уметничке слике догађаја и личности важних за развој ове државне институције.

У календару су хронолошки поређане уметничке слике и фотографије од почетка 19. века до 1960-их година, а међу њима су и две фотографије које приказују дефиле припадника Српске државне страже (СДС), а изнад њих је данашњи грб Министарства унутрашњих послова.

Фотографије су потписане следећом реченицом: “Парада Српске државне страже на Теразијама у Београду 1942. године”.

Синдикат полиције Слога поздравља леп гест МУП да запосленима обезбеди поклончиће у виду календара, оловке и блокчића за писање, али истиче и чињеницу да сви запослени у Министарству још увек нису добили календаре.

Сагласно објави МУП, запажамо да је Божић Бата одавно прошао и да календаре није поделио!

Свима нама који нисмо добили календаре једино остаје нада да нас Бата није заборавио.

Ваш синдикат полиције Слога