Извештај са састанка у Управи за управне послове

Београд, 03.02.2024. – На захтев Синдиката полиције Слога одржан је радни састанак у Управи за управне послове у вези истакнутог проблема који се односио на проблем ангажовања Специјалистичког тима за НУС Сектора за ванредне ситуације МУП. Састанку су присуствовали домаћини Начелник управе за управне послове Милан Станић, Јасмина Рајковић и Миле Пејић, делегацију синдиката чинили су инспектори Младен Кљајевић и Драган Жебељан – чланови Специјалистичког тима за НУС.

Повод и тема састанка био је оучени проблем код ангажовања Специјалистичког тима за НУС Сектора за ванредне ситуације о чему смо писали у чланку “Обавештење за чланове Специјалистичког тима за НУС” .

На почетку састанка захвалили смо се начелнику Станићу на професионалном приступу и односу који је показао да се брзо и ефикасно информишемо о идентификованим проблемима са којима се сочавао у раду и комуникацији са делегираним представницима Сектора за ванредне ситуације.

Жебељан је истакао да је циљ синдиката добијање тачних и проверених информација о потешкоћама који су постојали у раду и комуникацији, све у циљу будућег унапређења рада и сарадње, пре свега код будућег ангажовања Специјалистичког тима за НУС.

Пуковник Станић се захвалио синдикату на интересовању истакавши да има добру сарадњу са свим синдикатима, да су његова врата отворена за све представнике синдиката и да су он и његови сарадници увек отворени за разговор у циљу унапређења рада.

Станић је истакао да не жели да се састанак схвати као указивање на проблем указујући на једног колегу руководиоца, да не схватимо како је незадовољан колегом већ да му је интерес да са колегама има професионалан однос. Али и да му је важно да сарадња буде професионална коректна и ефикасна, јер смо сви ми ту да одрадимо посао који је био делегиран од стране министра. Ефикасан рад тражи и личне и професионалне жтрве а све у интересу грађана, због чега и примамо плату.

У конкретном случају, начелник Станић истиче да је Управа за управе послове од министра добила конкретан задатак-налог да буде носилац посла организације и спровођења Наредбе о предаји нерегистрованог оружја која се спроводила у периду од 08. маја до 30 јуна 2023. године. Сматрајући да су све организационе јединице биле дужне да пруже сву професионалну помоћ, посебно јер Управа за управе послове није специјализована за тај посао нити су запослени прошли обуку за поступање са МЕС па је очекивао адекватну помоћ специјализованих служби МУП.

Пуковник Станић истиче и да је изузетно задовољан како су колеге из Управе за управне послове обавили задатак где посебно истиче одличну сараду са ПЈП Полицијска бригада и Жандармеријом који су изнели највећи део посла око транспорта и ускладиштења минско-експлозивних средстава.

Проблем са Специјалистичким тимом за НУС

Начелник Станић истиче да је сарадња на почетку била коректна али да је касније настао проблем у комуникацији са једним руководиоцем из Сектора за ванредне ситуације који је био делегиран за спровођење посла као што је транспорт, сортирање, привремено складиштење и уништавање минско експлозивних сретстава.

Имајући у виду да је начелник Станић избегао да идентификује руководиоца из СВС, ми смо инсистирали на конкретном одговору јер сматрамо да чланови Специјалистичког тима за НУС колективно не могу бити одговорни нити да је коректно да напише: “У реализацији планираних активности проблем се јавља код ангажовања специјалистичких тимова Сектора за ванредне ситуације” те стављање у изгледа да ће се због тога обавестити Кабинет министра, о чему је претходно био упознат Кабинет Директора полиције.

Начелник Станић је упознат и да су сви извршиоци инспектори и пиротехничар чланови овог синдиката и да се не слажу да његовим ставом су извор проблема. Сматрамо да су чланови специјалистичког тима одрадили све оно што има је стављено у задатак, шта више били су зачуђени и незадовољни јер се уместо њих ангажује ПЈП Полицијска бригада и Жандармерија.

Да ли желимо и да ли можемо више од онаг што смо прижили, нас нико није ни питао! Распоред прави руководилац Одељења!

Зашто је ангажована ПЈП Полицијска бригада ПУ за град Београд и Жандармерија код транспорта и сортирања МЕС

Начелник Станић наводи да је тако зато што је руководилац из СВС много пута рекао да он нема људе који то могу да изнесу и возила као и да неки послови нису за Специјалистички тима за НУС, да њега прескочи из свега сем што није уништавање МЕС. Ето, због тога су ангажоване друге јединице са којима никада није било проблема. Шта више све се телефонским путем ажурно и професионално решавало и договарало, за разлику од СВС.

Станић наводи да се комуникација најпре обављала телефоном и да је била коректна, касније настају проблеми јер је руководилац из СВС тражио писану коресподенцију која се обављала путем е-поште формално. Притом нам је показао акта која је слао и запримао на мејл. С друге стране са осталим линијама рада комуникација је била брза а резултат ефикасан.

Имајући у виду да се на актима види име и презиме руководиоца из СВС са којим је Станић комуницирао, видно је да се ради о Начелнику одељења за заштиту од експлозивних остатака рата, пуковнику Михаилу Маринковићу. Он је надређен и нама који присуствујемо састанку испред Синдиката полиције Слога.

На наше инсистирање да се конкретно изјасни да ли је незадовољан радом чланова Специјалистичког тима за НУС или је у неком тренутку дошло до погоршања комуникације са начелником Маринковићем, Станић је одговорио да није незадовољан радом чланова тима али да није незадовољан ни са пуковником Маринковићем већ да је проблем касније настао а пре одласка Маринковића у иностранство на обуку (Станић је прецизирао назив земеље али ми то нећемо пренети јавно). Колега Миле Пејић је похвалио комуникацију и сарадњу са Начелником Маринковићем.

Одлазак Маринковића на обуку у иностранство

Наше питање било је зашто и како је настао проблем у вези обука у иностранству.

Начелник Станић је истакао да је одлазак Маринковића на обуку у иностранству омело план и динамику рада на три недеље па је дошло до погоршања временских прилика. И то недељу дана пре одласка, недеља дана трајања обуке и недељу дана након повратка. На питање да ли је предметна обука омела рад и ангажовање ПЈ Полицијске бригаде – ПДЗ чете и Жандармерију, Станић одговара да није јер људи из тих јединица нису ишли на обуке, примаран задатак им је био налог министра, за разлику од људи из СВС.

Како начелник Станић није знао о каквим обукама се ради, то смо објаснили. Четири припадника СВС из Специјалистичког тима за НУС отишла су на обуку на коју су заправо требали да иду припадници ПДЗ чете с обзиром на тему обуке.

Наиме полицијских службеници из СВС раде са формацијским средствима док припадници ПДЗ чете раде са импровизованим средствима. Тема обуке била су “направе и активациони механизми” па произилази да су начелник Маринковић његов заменик и још два инспектора из СВС ишла на погрешну обуку, док су они који су требали добити ту обуку, радили посао Специлаистичког тима за НУС. Парадоксално да је приоритетан посао трпео зато што су начелник и заменик одељења на обуку отишли у исто време, иако су им те обуке биле неважне сагласно опису посла који обављају, што су и потврдили извештајем након обуке.

Такође, истакли смо и чињеницу да посао није требао нити смео да стоји, док су они на обуци јер било других чланова тима који су могли да одраде све оно што би им се ставило у задатак. У то време имали смо спреман по један тим у Нишу, Крагујевцу и у Београду.

Управа за управне послове упознатим са радом Специјалистичког тима за НУС

Делегација синдиката упознала је колеге из Управе за управне послове о надлежности Одељења за заштиту од експлозивних остатака рата и броју Специјалистичког тима за НУС, о условима рада, техничкој опремљености и законској регулативи и подзаконским актима.

Мере безбедности не постоје

Синдикат се осврнуо на чињеницу да у МУП или СВС не постоје прописане мере безбедноси које се односе на транспорт, привремено складиштење и уништавање, па зато наводи из дописа “да су поштоване све мере безбедности па је велики посао приведен крају”, нису тачни, бар што се тиче Тима за НУС. Истакли смо да сви ми радимо по општим принципима струке и веома водимо рачуна о својој безбедности, али и безбедности грађана, али да се формално мора истаћи чињеница да законска и подзаконска акта нису адекватна или не постоје.

Истакли смо и да је овај синдикат више пута имао састанке у Кабинету министра и Секретаријату на тему рада Одељења за заштиту од експлозивних остатака рата где смо указивали на неадекватан закон, недостатак подзаконских аката, лошу опремљеност, незадовољство и сл. Од свега реченог враћен нам је статус ОСЛ али кратко оружје и даље нисмо задужили.

Питали смо колегегу Милета Пејића који је све време био задужен за прихват МЕС, да ли је приметио разлику у приступу и процедурама рада код селекције одабира, паковања и транспорта МЕС између МУП и ТРЗ Крагујевца? Као и који начин рада му се чини професионалнији? Односно, питали смо и да ли су и људи из ТРЗ паковали МЕС у ринфузу и у картонским кутијама, набацане и без реда, без претходне селекције и одабира попут нас у МУП?

Одговор је био више него јасан, све у корист ТРЗ.

Колега Пејић упитан је да ли се сећа пронађеног осигурача ручне бомбе који је затечен у једној од картонскиох кутија, након претовара бомби из аутомобила у магацин. И сећа ли се ко је био вођа тима који је донео такву кутију када су бомбе биле у ринфузу набацане једна преко друге, без сигурносне кутије или без лепљиве траке око кашике. Сетио се наравно.

This slideshow requires JavaScript.

Такође питали смо колегу Пејића да ли се сећа и кородираних ручних бомби које су од једне ПУ неадекватно најпре чуване а затим транспортоване до магацина у најлонској кеси, без осигурача, замало остављене на гомили у ринфузу са осталом гомилом МЕС.

Заједничка констатација била је да је неопходно прописати адекватне процедуре, обезбедити адекватну опрему и возила за рад, попут других служби у свету како се не би као до сада препустили милости Божијој или судбини!

О проблему безбедности здравља на раду који се односе на послове заштите од експлозивних остатака рата, писаћемо у наредном периоду.

Да не буде спорно, ми ризик посла одлично познајемо и рaдимо га, поштено, стручно и пожртвовано, са дужном пажњом чак и када смо свесни да нас једино срећа штити од евентуалне несреће.

МУП уништио историјско благо

Истакли смо чињеницу да су стара убојна средства, нека веома вредна, чак и уникатна, уништена уместо да буду сачувана за музеј МУП или специјализоване музеје у Србији. Шта више уништене су и прве српске, веома ретке бомбе. На тај начин, небригом и мањком свести о ономе шта чинимо, ми смо уништили сопствено историјко благо, док друге земље то љубоморно чувају, попут Русије.

Добар пример је и један ратни музеј којег су скоро посетиле колеге који се налази у Русији где су се могли видети експонати у драстично лошијем стању од оних који смо ми поседовали а који су уништени.

Наша уништена средства су била у толико добром стању, скоро па као нова. На том благу које смо могли сачу ати, позавидели би нам многи светски музеји. Шта више, многа стара средства која смо уништили не поседује чак ни Војни музеј на Калемегдану.

Пуковник Станић је истако да су стара средства чувана још из времена ОЗНЕ и да му је речено да су нестабилна те да се морају уништити. На питање ко му је то рекао, добили смо очекивани одговор.

Занимљива је чињеница да су та иста стара “нестабилна средства” од стране пуковника Маринковића најпре била поређана и спремна за показну изложбу у Смедереву коју је посетио председник Александар Вучић. На самом улазу у хангар, са десне стране била су изложена и та стара “нестабилна средства” за то пуковник Маринковић није имао примедбе, или их је имао али није смео никоме да каже. Али је зато врло смело тврдио да сва стара средства треба уништити. Уништавање историје нам одлично иде!

Међутим, примедбу је имала претходница обезбеђења председника Вучића из Кобри па је пуковник Маринковић сва та стара “нестабилна” средства, са другим “стабилним” морао да склони што даље у року од 30 минута… И ето чуда, то старо и нестабилно склањао на брзину, без ризика.

This slideshow requires JavaScript.

Логиком, ако су средства била нестабилна за чување за будући музеј, није ли пуковник Маринковић олако ризиковао безбедност председника Вучића и осталих полицијских службеника и новинара када је на самом улазу покушао да изложи та нестабилана стара и нова МЕС, све до доласка Кобри.

А ако су та стара музејска средства заиста била “нестабилна за чување”, а чувана су око сто година, како то да никакве посебне мере заштите нисмо имали сви ми који смо их транспортовали у кртонским кутијама у ринфузу? Да ли је можда на тај начин пуковник Маринковић ризиковао и нашу безбедност?

Питања су логична и исправна, али тешко да ће неко, сем можда пуковника Маринковића моћи да пружи логичан одговор.

Што се нас тиче, ми не сматрамо да су стара средства била нарочито нестабилана, да јесу, не би их тек тако олако транспоровали по картонским кутијама, набацане као клипови кукуруза у кошари. Или, све се заправо види на фотографијама које говоре више од речи.

Овој теми посветићемо посебну анализу и предочити је страној стручној јавности.

Даља комуникација

На сатанку смо добили информацију да више не постоји директна комуникација између Начелника управе за управне послове и Начелника Одељења за заштиту од експлозивних остатака рата, већ комуникација настављена са Начелником управе за цивилну заштиту и управљње ризиком. Шта више, начелник Станић је похвалио изузетну професионалност и оперативност начелника Живка Бабовића. На жалост, он ускоро одлази у пензију.

ПРЕДЛОГ СИНДИКАТА:

У циљу унапређења рада делагација синдиката истакла је да је неопходно да се уради стручна анализа реализације спроведене акције легализације-предаје оружја класе А, односно минско експлозивних – убојних средстава како би се све уочене аномалије у неким наредним акцијама предаје избегле и како би се створиле процедуре.

Евидентно је да запослени који су радили на пријему оружја нису остручени и не знају шта запримају од грађана па се врста и количина преузетог и уништеног не слаже по броју, врсти и моделу. Посебно начин пријема убојних средстава, начин чувања и руковања.

С тим у вези, предложили смо да се у сарадњи са надлежним линијама рада изврши планирање обука или семинара где би се у реализацији укључили и инспектори из Одељења за заштиту од ЕОР, где би ми припремили одговарајућу скрипту или електронски каталог МЕС за обуку и даље коришћење.

На сатанку су обрађиване и друге теме и појединости које се неће објављивати јавно због саме природе материје.

Ваш Синдикат полиције Слога