Глишо Видовић: Република Србија и Дан државности

Ужице, 15.02.2024. –Држава Србија 15. и 16. Фебруара обележава Дан државности, дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сећања на почетак Српске револуције и доношења првог српског устава 1835. године у Крагујевцу – Сретењског устава.

Поводом обележавања Дана државности Репубублике Србије, наш председник Глишо Видовић каже:

“Знамо да су атрибути државе територија – географско пространство, становништво – људи настањени на територији који имају држављанство и где је државна власт – највиша и суверена.

Суверенитет једне државе чине дефинисане и међународно признате границе и потпуна власт државе на тој територији (као и становништво које стално насељава територију државе). Када територија не испуњава те основне услове она постаје неуспела држава. Да ли је данас Србија успела и суверена држава и поседује ли атрибуте једне државе?

Да ли Србија има власт над својом територијом, да ли има државну власт, да ли има уређено демократско друштво и да ли се поштује Устав Републике Србије?

То су питања која се ових дана намеће многим часним и поштеним грађанима.

Да ли смо достојни својих предака који су стварали државу Србију жртвујући своје животе вођени својим идеалима да имамо модерну, савремену, демократски уређену и међународно признату државу, државу где се часно са поносом може рећи да си њен становник.

Плашим се да је Република Србија изгубила поједине атрибуте државности јер:

  • Ни данас немамо јасно дефинисане и међународно признате границе, део територије је постао међународни протекторат који стиче обележје друге државе;
  • Становништво које има наше држављанство мигрира у друге државе тражећи бољу егзистенцију за себе и својих породице, док смо населили нашу државу великим бројем миграната из источњачких земаља који су заглавили у Србији, назад немају куд а напред им не дају;
  • Је демократија у скупштини изумрла, у главном се гласа по директиви и на звонце;
  • Многи грађани сматрају да државом влада криминални картели који се контролише од стране државе?;
  • Се на националним фреквенцијама промовише блуд, неморал и криминал уместо вредности које су стварале државу Србију!

Много шта се још може додати, али да не погрешим, и ово је довољно да се човек осети потиштеним и изданим од свих државних институција, које су непотизмом, политичким утицајем, криминалом и многим другим радњама урушене и полако али сигурно доприносе гашењу свих атрибута државности!

И пред свега не смемо да клонемо духом! Морамо се уздићи изнад блата које нас окружује, волети своју земљу, своју државу, свој народ и дати допринос да успоставимо боље и уређеније друштво, очишћено од криминала, корупције, непотизма, нестручности, удворица и неписмених државних службеника-послшника који наше институције воде у пропаст!

С вером у боље сутра свим рађанима Србије честитам Дан државности Републике Србије.

Председник Синдиката Слога Град ужице
Председник Синдиката полиције Слога
Дип. прав. Глишо Видовић


Поводом Дана државности Републике Србије, међу заслужним појединцима које је данас одликовао председник Србије, ово изузетно значајно одликовање понели су и поједини засужни припадници Министарства унутрашњих послова.

Орденом заслуга за одбрану и безбедност Првог степена за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у области одбране и безбедности постхумно су одликовани припадници Министарства унутрашњих послова Горан Радевић и Томислав Фатић.

  • Горан Радевић погинуо је 1999. године као вођа безбедносног пункта на Савиним водама у општини Пећ од дејства НАТО агресорске авијације. Ореден је примила ћерка Катарина.

  • Томислав Фатић је погинуо 1998. године у селу Доњи Поклек приликом вршења посебних безбедносних задатака на подручју Аутономне покрајине Косова и Метохије. Орден је примио његов брат Александар.

Златном медаљом за ревносну службу за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности одликовани су припадник Специјалне антитерористичке јединице Јовица Спајић и припадник Посебне јединице полиције Полицијске бригаде Владимир Јанковић. 

Припадник САЈ-а Јовица Спајић одликован је за савесно и одговорно обављање службених задатка и остварене одличне резултате, али и успешно представљање наше земље у иностранству.

Спајић, који је запослен у Министарству унутрашњих послова од 2006. године,  један је од најуспешнијих такмичара у тркама екстремне издржљивости и ултрамаратону у Србији, освајач је бројних медаља на атлетским такмичењима у Србији и иностранству.

Јовица је учествовао у бројим тркама екстремне издржљивости у различитим климатским условима и на различитим теренима, а његов последњи подвиг је победа на ултрамаратону „Yukon Arctic Ultra“ у Канади, на једном од физички најзахтевнијих спортских догађаја света.

Исто одликовање за исказану храброст, професионалност и залагање добио је  и припадник Полицијске бригаде Владимир Јанковић, који је 24. децембра прошле године приликом нарушавања јавног реда и мира испред Скупштине града, када су демонстранти насилно покушали да уђу у ово здање, задобио тешке телесне повреде.

Јанковић, који се налазио на улазу у зграду Скупштине града, са својим колегама, задобио је ударац металном лајсном у пределу руке, отворен прелом и расекотине. Не желећи да оставља људе којима је командовао, Јанковић је одбио лекарску помоћ док се за то не стекну услови.

Током 20 година рада у Министарству унутрашњих послова, Јанковић је остварио одличне резултате, а својим активним, преданим радом и самоиницијативношћу допринео је добрим резултатима Полицијске бригаде.

Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“ постхумно је одликован и Оливер Зајић, који је убијен јуна 1998. године, са 17 година када је телом стао испред свог млађег брата да га заштити од метка, приликом терористичког напада на село Душевић у општини Клина.

Медаљу је примио његов брат Златко Зајић, припадник Жандармерије.