Немар и корупција у МУП-у: Цена плаћена из буџета

Београд, 17.05.2024. – Српска јавност ретко има увид у функционисање Министарства унутрашњих послова (МУП) и цену грешака бахатих, неодговорних и нестручних руководиоца. Наш бивши члан, Предраг Симоновић, бивши полицајац са дугогодишњим искуством, открива у својим записима размере финансијских губитака проузрокованих немаром и корупцијом унутар МУП-а.

Аргументи и манипулације

У својој борби за правду, Симоновић је наишао на стални аргумент: „Заузет је став“. Ова мантра, праћена нејасним „Стигло је одозго“, користи се као универзално оправдање за одлуке које често немају утемељење у праву или правди. Ова пракса не само да урушава поверење у институције, већ и наноси огромне финансијске губитке по буџет МУП.

Трошкови плаћени из буџета

Званични подаци које је Симоновић добио путем захтева за приступ информацијама од јавног значаја откривају застрашујуће износе. Само у 2020. години, МУП је платио 1,43 милијарде динара за новчане казне и пенале по судским пресудама, док је на име накнаде штете за повреду или штету нанесену од стране државних органа исплаћено 183 милиона динара. Ови износи су у наредним годинама још више расли: у 2021. години достигли су 2,4 милијарде динара, а у 2022. години 2,2 милијарде динара, што укупно чини око 144 милиона евра за последњих десет година.

Корупција и одговорност

У још једном алармантном случају, из касе у просторијама Управе криминалистичке полиције у Београду нестало је око 90 хиљада евра. Упркос детаљној истрази Сектора унутрашње контроле, одговорност није утврђена. Полицијски службеник је добио само дисциплинску меру у виду уписа у књигу рапорта, што је симболичан укор разредног старешине.

Лични примери

Симоновић је лично доживео мобинг и неправду. Када је први пут тражио медијацију због мобинга, МУП је одговорио покретањем дисциплинског поступка против њега. Тек после девет година, Апелациони суд у Београду је пресудио у његову корист, али су трошкови судских поступака премашили 1,5 милиона динара, све плаћено из буџета пре пар недеља. Један од старешина који су га мобинговали данас је помоћник начелника УКП-а. Колико знамо МУП није учинио ништа да од мобера који је у активној служби наплати губитак новчаних средстава. Подстакнути овом темом Синдикат полиције Слога тражио је одговоре из Кабината министра. По старом добром обичају, наступило је ћутање!

Зашто нико није крив?

У свим овим случајевима, нико из МУП-а није сносио личну одговорност за огромне трошкове. Буџет Републике Србије редовно покрива све грешке, што подстиче културу некажњивости и одсуства личне одговорности. Док грађани Србије шаљу СМС поруке за лечење болесне деце, буџет стабилно покрива милионске губитке изазване бахатошћу, немаром, инатом, нестручнопћу или корупцијом у МУП-у.

И да закључимо

Од указивања на озбиљне системске проблеме у МУП-у сви честити полицајци и руководиоци окрећу главу. Корупција и немар не само да умањују поверење запослених и грађана у институције, већ и наносе огромне финансијске губитке који се на крају плаћају новцем пореских обвезника. Неопходна је дубока реформа и утврђивање личне одговорности како би се спречило даљње урушавање система и повратило поверење грађана у полицију и правосуђе.

Да ли ће нови-стари министар Ивица Дачић око себе окупити честите сараднике-полицајце који ће имати воље, снаге и моћи да се ухвати у коштац са овим проблрмом остаје да се види. Уколико то буде желео и затражио, министар ће сваку помоћ добити од овог синдиката.

О овом проблему писали мо и раније у чланку:Правоснажно пресуђено, МУП одговоран за мобинг!

ПС: А ви поштоване колегинице и колеге ако се можда и питате зашто касне путни трошкови и дневнице, можда сте управо одговор нашли читајући овај чланак. Паре се из буџета најпре исплаћују за намирење енормних судских трошкова и за плаћање пенала! Нама запосленима шта остане…

Ваш Синдикат полиције Слога