МУП потврдио, радници бирани без критеријума за “анализу ризика”

2016-01-18 Izvestaj komisije sajtБеоград, 11.04.2016. – Према информацијама којима располажемо из Сектора за људске ресурсе, запослени који су од 16. децембра 2015. године распоређени на радна места “анализа ризика” за пар недеља, почетком маја 2016., добиће нова решења, као она која су имали пре “ризика”.

Нова систематизација је усвојена и решења су припремљена од стране Сектора за људске ресурсе, чека се погадан датим за поделу решења.

На жалост, ово не значи да је агонија око отпуштања, односно проглашења радника за технолошке вишкове завршена. Ово је само једна мала битка која је добијена и према томе не треба се опуштати. МУП ће морати да се “реши” око 1.00о запослених до краја године – према изјави министра.

Синдикат полиције Слога, као и други синдикати и појединци дали су све од себе да се овај проблем реши на законит начин. Међутим, поједини синдикати већ износе информације како су “само они заслужни својим радом и да су баш они одбранили интересе запослених”, колико је то истина може се видети на њиховим веб сајтовима по дописима и информацијама које су до сада по овој теми објављивали. На жалост, рад је био више него оскудан и недовољан…

Подсетимо, Синдикат полиције Слога упутио је још 18.01.2016. године питања послодавцу, и то:

-Доставити копију Извештаја комисије, упућеног Кабинету министра од стране Комисије за анализу решења за премештаје на радна места у вези са пословима анализе ризика, сходно тачки 5. решења 01 број: 13652/15 од 18.12.2015.године.

Доставити писмени акт из кога се могу видети критеријуми за одабир и распоређивање радника на радна места „послови анализе ризика“.

-Доставити писмени акт односно предлог надлежног старешине – руководиоца, којим је Драган Жебељан ЈМБГ: 2501973860050 предложен да буде распоређен на радно место „самостални послови анализе ризика“.

-Доставити предмет са припадајућим списима и омотом списа на име Драган Жебељан, који је Комисије за анализу решења за премештаје на радна места у вези са пословима анализе ризика, обрађивала у смислу тачке 2. Решења.

-Доставити информацију из које се може видети на којиначин је и да ли је Синдикат полиције Слога обавештен од стране министра или другог надлежног лица о Формирању комисије за анализу решења за премештаје на радна места у вези са пословима анализе ризика.

-Доставити информацију из које се може видети да је Синдикат полиције Слога обавештен о томе да има право као и остали синдикати да може од Комисије за анализу решења за премештаје на радна места у вези са пословима анализе ризика, да затражи преиспитивање решења за одређене запослене.

-Доставити копију акта 01 број: 13058/15 од 22.12.2015. године.

-Доставити описе послова за категорије радних места „послови анализе ризика“

Министарство унутрашњих послова имало је законски рок да информације достави тражиоцу у року од 15 дана од пријема захтева, међутим то није учињено, очито из политичких разлога.

Чекајући да протекне скоро три месеца, тек 05.04.2016.године добили смо само део тражених информација. Једна од најбитнијих информација је и та да Министарство унутрашњих послова не поседује документ који садржи критеријуме за одабир и распоређивањерадника на радна места “послови анализа ризика”. 

Тим одговором јасно је да су надлежне старешине своје запослене распоредили или преместили слободним нахођењем, без икаквих критеријума и правила.

2016-04-05-Kriterijumi-za-a

Оно што је такође занимљиво је и то да МУП не жели да учини јавно доступним извештај Комисије МУП која је обрадила око 700 жалби жалиоца на премештање на радна места “анализа ризика” и ако им је од стране министра утврђен задатак да обраде све жалбе непуних 1.500 жалиоца.

О тој теми више у неком наредном извештају.

Синдикат полиције Слога